‘Eiwittentekort: we moeten toch kijken hoe we het anders moeten doen’

pexels-chokniti-khongchum-2280571

Redworx is bezig met een onderzoek naar de technische, economisch en financiële haalbaarheid om uit speciaal geselecteerde algensoorten eiwitten te winnen. Deze eiwitten willen we inzetten als alternatief voor natuurlijke grondstoffen in de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie. Procestechnoloog Joost Zuidema hielp mee met de haalbaarheidsstudie. 

Wat vind je van het onderzoek?
“Er is een groot eiwittentekort in de wereld. Dat iedereen vlees blijft eten is straks niet meer mogelijk. Er moet iets veranderen: eiwitten moeten ergens anders vandaan komen. Dit onderzoek richt zich op het extraheren van eiwitten uit algen. Als dit werkt, dan kunnen we eiwitten produceren op milieuvriendelijke manier. Deze willen we gaan inzetten in de food & pharma-industrie. Met minimale benodigdheden aan grondstoffen en energie, halen we het maximale uit de gekweekte algenbiomassa. Naast eiwitten worden ook de overige componenten uit de algencellen benut in het proces van redworx. Het extraheren en fractioneren van meerdere hoogwaardige producten uit de algenbiomassa maakt het proces uniek.” 

Hoe zijn jullie op het idee gekomen? 
“Derk (redworx) was al begonnen met het opzetten van de studie. Hij heeft mij gevraagd om het op te pakken en af te ronden. We kennen elkaar via mijn vorige werkgever en wist dat ik de master chemical engineering ging doen. Dit was een tijdelijke klus voor mij tot ik weer naar school ging. Het was een leuke klus, ik heb ervan genoten.”

Wat vond je van de samenwerking?
“Heel goed, ik ken Derk goed en we weten wat we van elkaar verwachten. Ik werkte samen met Derk en Bas de Vries aan dit project. Ik besteedde er zo’n 24 uur per week aan en kreeg veel vrijheid. Ik kon mijn dagen zelf inrichten en input aanleveren. Een keer in de twee weken bespraken we welke richting we op wilden, maar ook als ik thuis werkte, bleven we met elkaar in overleg. Ik vond deze manier van werken verfrissend, heel anders dan wanneer een opdrachtgever je handje wil vasthouden. De werksfeer op het kantoor bij redworx in Assen vond ik ook relaxed. Het is heel laagdrempelig. Bij kleinere bedrijven heb je ook vaak te maken met een hechter team. Dat is prettig. ” 

Hoe gaat het nu verder?
“Om verder te gaan met de studie, is er een microbioloog nodig. Ik ben niet algen-onderlegd en heb er in de vorm van procestechnoloog naar gekeken. Voor mij zit de klus er dus op, maar ik vind het leuk om te zien hoe het zich ontwikkelt. Het is een plan met een hoog risico-factor: het kan goed uitpakken maar ook niet. Hoe dan ook: je kunt met elke uitkomst aan de slag. Over het algemeen is dit een goede ontwikkeling. We moeten toch kijken hoe we het anders moeten doen.”