‘Ik was meteen enthousiast’

basdevries

Bas de Vries, eigenaar van het bedrijf Verbeterdezaak, werkt samen met redworx aan het algenproject Greenwaterproteins. In dit project winnen wij op een duurzame manier eiwitten uit speciaal geselecteerde algensoorten om deze te gaan inzetten als alternatief voor natuurlijke grondstoffen in de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie. Bas heeft, met zijn bijna 30 jaar ervaring in de technische maakindustrie, veel ervaring. Wij spraken hem over de casus en de samenwerking.


Wat vind je van het idee om eiwitten uit algensoorten te winnen? 

“Ik vind het een top idee! In de markt is er vraag naar, dat maakt het tot een interessante businesscase. We hebben te maken met een voedselprobleem en dat probleem wordt alleen maar groter. We moeten als mensheid op zoek naar nieuwe duurzame hoogwaardige voedselbronnen. Met het resultaat van dit onderzoek verwachten we straks een stukje van het voedselprobleem op te kunnen lossen in de vorm van een goede businesscase. Een businesscase waarin voedselproducenten straks alternatieve grondstoffen voorhanden hebben om bijvoorbeeld gezonde en lekkere vleesvervangers te maken.” 

Wat vind je van het feit dat een detacheringsbureau zich met dit soort zaken bezighoudt?

“Super! Als zo’n goed idee op je pad komt, moet je het niet laten liggen. Dit project valt onder het eigen initiatief van redworx. De ‘drive’ en het enthousiasme van eigenaar Derk Rothe werkt aanstekelijk op de overige projectleden om iets bij te willen dragen aan een betere wereld.” 

Hoe ben je bij het project betrokken geraakt en wat is jouw rol in dit project?

“Derk en ik hebben heel vroeger voor hetzelfde ingenieursbureau gewerkt maar waren geen directe collega’s. Pas later kwam ik via Loes in contact met Derk waarna we contact hielden om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Op een gegeven moment belde hij met de vraag of ik wilde meehelpen met de haalbaarheidsstudie. Ik was direct enthousiast. Mijn rol in het project valt, denk ik, moeilijk in een hokje te plaatsen. Ik heb de rol vervuld van sparringpartner over de hele waardeketen vanuit verschillende perspectieven. Bijvoorbeeld research en development, supply-chain, proces-engineering, operations-, risico- en quality management. In mijn rol in het project zit ik, zoals ik dit het liefste vervul, naast de klant in plaats van er tegenover.” 

Hoe lang heb je eraan gewerkt?

“We hebben ongeveer vier maanden gewerkt om de theoretische haalbaarheid van de businesscase transparant te maken. Maar het is nog niet klaar. Op dit moment worden de mogelijkheden afgetast om een ‘proof of concept’ te gaan doen. Als alles lukt willen we fysiek op lab-schaal gaan onderzoeken en testen om de theorie in de praktijk aan te tonen. De onderzoeksmethodieken en uitvoering moeten daarvoor nog verder uitgewerkt en voorbereid worden, waarna de uitvoering en rapportage nog volgt. 

Hoe beviel de samenwerking in dit project?

“Heel goed! Ik werkte vooral samen met Derk en Joost. Er was een goede chemie tussen ons. Ondanks de Corona-perikelen zijn we full speed doorgegaan en hebben we het onderzoek met veel plezier kunnen uitvoeren en goed vast kunnen leggen. Dat geeft voldoening.” 

Meer weten over dit onderzoek? Klik hier. Meer info over Verbeterdezaak B.V. vind je hier.