Waarom werken in de techniek?

Redenen dat mensen voor techniek kiezen zijn onder andere: afwisselend werk, creatieve technologische oplossingen, vrijheid en een goed salaris. Dat is leuk, maar ook best plat. Wij nemen je mee in de wereld van Jan. Onze procesengineer en techneut in hart en nieren. In dit korte interview lees jij, waarom hij werkt in de techniek.

Wat voor rol heeft techniek in jouw leven?

“Ik hou van techniek, zowel bij Redworx als thuis, waar we bezig zijn met de verbouwing van ons huis. We proberen onze kinderen te laten helpen met de klusjes die bij hun leeftijd past. Zoals schroeven vast draaien of timmeren met hun eigen hamer. Dit vinden ze hartstikke leuk en op die manier proberen we ze te laten kennismaken met de techniek. Als je niet in aanraking komt met techniek, weet je ook niet of het leuk is.”

Wat was je eerste ervaring met techniek?

“Ik ben niet iemand die met brommers gesleuteld heeft en op de basisschool voerde taal de boventoon en deden we alleen rekenen. Op de basisschool zou meer aandacht voor techniek moeten zijn, om kinderen hiermee kennis te laten maken. Ik denk dat kinderen die praktisch beter zijn dan theoretisch, zo ook meer zelfvertrouwen krijgen.

Voor mij begon het allemaal op de middelbare school. Daar moet je een keuze maken in welke richting je op wil, voor mij was dat wiskunde en natuurkunde. De leraar natuur- en scheikunde was gepassioneerd, kon het mooi vertellen en we deden leuke proefjes. Ik ben verder gegaan in laboratorium techniek, proeven doen vond ik erg leuk. Het ontdekken hoe chemische reacties met elkaar gaan en… dingen laten ontploffen natuurlijk.”

“Het is voor mij een puzzel”

Jan Jansen

Waarom is werken in de techniek leuk?

“Werken in de techniek is leuk omdat het elke keer verschillend is. Ik zou niet elke keer hetzelfde willen doen.

Waar ik enthousiast van word, is van niets iets maken. Er is een probleem en daar bedenk je een oplossing voor. Ik hou ervan om het tot de bodem uit te zoeken en vraag mezelf bijvoorbeeld af: Waar moet alles aan voldoen? Welke systemen zitten erin? Wat zijn de grenzen en is het veilig als je het doet? Is deze oplossing toepasbaar en uitvoerbaar? Het is voor mij een puzzel.”

Wat vind je minder leuk om te doen?

“Ik vind het minder leuk om iets uit te werken wat helemaal vaststaat. Zo willen we het hebben… Daar gaat mijn hart niet sneller van kloppen.”

Hoe zou je mensen in de techniek omschrijven?

“Volgens mij zijn het realistische mensen, die denken in oplossingen. Natuurlijk heeft iedereen andere inzichten om technische vraagstukken te benaderen. Het mooie is dat je samen tot iets komt. Iets tastbaars. Ook al is het nog niet tastbaar, samen kun je overleggen hoe iedereen het voor zich ziet.”

Waarom werken in de techniek?

“Niet iedereen is een techniek man of vrouw. Als je graag nadenkt over problemen en tastbare oplossingen, is techniek een goeie stap.. denk ik. Als je er van houdt om met je handen bezig te zijn of misschien wel van puzzelen houdt. Ik word in ieder geval heel blij van techniek.”

~ Jan

Twijfel je of techniek wat voor jou is? Bel 085 – 065 41 31 of mail ons gerust, we praten je graag bij!