Project: sloop gebouw Solidus. Hoe gaat het in z’n werk?

img_diensten_top

Rond week 38 begeleidt RedWorx de sloop van het hoofdgebouw van Solidus Solutions. Wat gaat er allemaal gebeuren en hoe pak je zoiets aan? Derk Rothe van RedWorx legt uit wat er allemaal bij een sloop komt kijken.

Heeft RedWorx vaker een gebouw gesloopt?

“We hebben vaker sloopprojecten begeleid, maar niet van deze omvang. Het hoofdgebouw van Solidus is beeldbepalend voor Hoogkerk, dat betekent dat er nauw overleg is met de overheid over het plan van aanpak. We moeten bijvoorbeeld aantonen dat sloop de meest voor de hand liggende optie is. Gezien de bouwkundige staat van het pand bestaat hierover geen twijfel.”

Hoe pak je een dergelijk project aan?

“Het begint allemaal met de wens van de opdrachtgever. Vervolgens worden er gesprekken gevoerd met alle belanghebbenden en overheden en komt er langzaam een plan (scope) tot stand. Naar aanleiding van de scope kan een definitief plan van aanpak worden vastgesteld. Omdat het gebouw gedeeltelijk nog in gebruik is, dienen we ook het huisvesten van afdelingen in het plan mee te nemen.”


Hoeveel tijd gaat er in de voorbereiding zitten?

“Er spelen veel belangen mee (bedrijfsbelangen, omgeving, overheid en technische aanpassingen), dus de voorbereidingstijd neemt een aantal maanden in beslag.”


Ik kan me voorstellen dat je dit niet alleen kunt doen. Hoe zoek je je team van vakmensen bij elkaar?

“RedWorx Engineering verzorgt het projectmanagement en de begeleiding van de sloop. Daarnaast verzamelen we adviserende en uitvoerende specialisten, zodat de sloop op een veilige en juiste manier kan worden gerealiseerd.”


Wat gaat er precies gebeuren? Ben je in 1 dag klaar of duurt het langer?

“De sloop bestaat uit vier fases. Allereerst wordt het terrein voorbereid en afzettingen, hekken geplaatst en kantoren voor projectmanagement geplaatst, zodat omstanders geen tot weinig overlast hebben van de sloop om zo onveilige situaties te vermijden. Dan beginnen we met het slopen van het hoofgebouw en vervolgens de sloop van het bijgebouw. Daarna gaan we puinbreken en houden we ons bezig met de afvoer van granulaat ten behoeve van de zuidelijke ringweg.”


Hoe gaat het opruimen in z’n werk?

“Al het puin gaat via een puinbreker en afvalscheider direct in een vrachtwagen. Deze voert het gebroken puin direct af.”


Waarom is RedWorx voor deze klus gevraagd?

“Wij zijn bekend op de locatie en hebben een goede naam op gebied van projectmanagement. Wij zorgen ervoor dat een klus goed wordt uitgevoerd en afgerond. Daarnaast communiceren we open en eerlijk en zijn we betrouwbaar. Ik denk dat klanten dat wel kunnen waarderen.”


Wanneer begint het slopen precies?

“Zoals het nu lijkt starten we in week 38. Dit afhankelijk van de definitieve sloopvergunning.”