Solliciteren doe je zo!

~ 6 tips om te scoren ~

Regelmatig zijn wij op zoek naar nieuwe medewerkers. Dat betekent dat we vaak sollicitatiegesprekken voeren om de juiste persoon te vinden. Vind jij het moeilijk om te solliciteren en weet je niet hoe je je skills kunt verbeteren? We leggen je graag uit wat je moet doen om een goede indruk te maken.

1. Voorbereiding
Verdiep je goed in het bedrijf. Bekijk de website, social media en nieuwsbrief. Weet je de naam van degene met wie een gesprek hebt?  Zoek hem of haar dan even op LinkedIn. Hierdoor krijg je een beter beeld bij het bedrijf en kun je eventuele vragen beantwoorden.

2. Lees de vacature goed door
Sla de vacaturetekst altijd op of maak er een screenshot van. Hierin staat namelijk precies wat de functie-eisen zijn en wat voor persoon ze zoeken. Bekijk wat de gevraagde vaardigheden zijn en formuleer antwoorden waaruit blijkt dat je deze vaardigheden bezit. Leer deze antwoorden uit je hoofd zodat je straks niet dichtklapt als ernaar wordt gevraagd. Want hier gaan ze zeker naar vragen!

3. Bereid jouw verhaal goed voor
‘Zo, vertel eens wat over jezelf’. Hoe je jezelf voorstelt en wat je precies gaat vertellen, is goed om van tevoren duidelijk te hebben. Schrijf het allemaal op en doe een oefengesprek met een vriend/vriendin. Zo weet je straks alles wat je wilt vertellen zonder te veel euh’s en ongemakkelijke stiltes.

4. Weet waar je goed in bent

Tijdens een sollicitatiegesprek wil men weten wat je vaardigheden en je karaktereigenschappen zijn. Waar was je goed in tijdens je vorige werk, waar krijg je vaak complimenten over en hoe werk je in een team? Bereid het lijstje met goede (en slechte) eigenschappen voor. Vind je dat lastig? Dan zou je een persoonlijkheidstest kunnen doen om je karakter beter te leren kennen. Die testen kan je online doen. Steeds meer opdrachtgevers nemen geen genoegen met een standaard CV maar zien ook graag terug wat voor karakter iemand heeft.

5. Kies bewust je kleding 
Of je nu bij een heel formeel bedrijf op gesprek gaat of bij een hippe startup: een verzorgde uitstraling is voor iedere organisatie belangrijk. De kleding die je draagt, zegt iets over jou als persoon en hiermee kun je dus een goede eerste indruk maken. 

6. Bedenk zelf een paar vragen
Een sollicitatie werkt twee kanten op: niet alleen kijkt de werkgever of je bij de organisatie past, het gaat er net zo goed om wat jij vindt. Stel daarom een paar vragen die voor jou belangrijk zijn en laten zien dat je oprecht interesse hebt in het werk. Hier zijn een paar voorbeeldvragen:

  • Hoe zien de vervolgstappen eruit na dit gesprek?
  • Wat is de samenstelling van het team?
  • Wat hebben de mensen voor mij gedaan in deze functie?

Zo zijn er nog 3 punten die belangrijk zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact met ons op via tel. (0)85 – 065 41 31 of info@redworx-engineering.com