Het milieu vinden wij een belangrijk aspect in onze branche. Wij willen graag ons steentje willen bijdragen en innovatief bezig zijn. Daarom twijfelden we geen moment toen een bijzonder onderzoek op ons pad kwam. Het gaat om een onderzoek naar de technische, economisch en financiële haalbaarheid om uit speciaal geselecteerde algensoorten eiwitten te winnen. Deze eiwitten willen we gaan inzetten als alternatief voor natuurlijke grondstoffen in de voedingsmiddelenindustrie en farmaceutische industrie. De bronnen van natuurlijke grondstoffen raken langzaam uitgeput, een groot milieuprobleem. 

Hoe werkt het?
We kweken algen onder geconditioneerde omstandigheden, waarbij we gebruikmaken van reststromen uit de industrie. Deze algen breken we vervolgens ‘voorzichtig’ open, zodat we de hoge concentraties eiwitten in deze algen kunnen isoleren en winnen. Daarnaast kunnen we nog een aantal grondstoffen winnen die we als alternatief kunnen gebruiken. Met dit proces zijn we in staat om volledig circulair grondstoffen voor de voedingsmiddelenindustrie te produceren. Zo kunnen de algen dienen als eiwitgrondstof en bijvoorbeeld als vervanger voor soja worden gebruikt.

Volgende stap
De haalbaarheidsstudie is inmiddels positief bevonden. De volgende stap in dit proces is om alle techniek te gaan testen en beproeven in een zogenoemde labschaal-opstelling. Aan het einde van dit jaar willen we gaan starten met het realiseren van deze opstelling hopelijk in samenwerking met het ZAP (Zernike Advanced Processing Facility) in Groningen.Daarnaast zijn we bezig met het verkrijgen van een innovatie-subsidie van SNN.