Project Greenwaterproteïns

SNN EU

Eiwitten isoleren uit algen om deze in te zetten binnen de voedselketen en chemische industrie.

Het idee is ontstaan vanwege de stijgende wereldpopulatie en daarmee de stijgende behoefte naar eiwitten. Wij denken dat we op de huidige manier niet in deze stijgende behoefte kunnen blijven voorzien.

Uit ons onderzoek is gebleken dat er verschillende methodes zijn om aan de eiwitten te komen. Redworx Engineering gaat zich richten op de algenkweek van een specifiek geselecteerde algensoort. Het doel is om deze algen eenvoudig open te breken, om de eiwitten te kunnen winnen.

Algen hebben een eiwit inhoud van 50 tot 70% van het gewicht, daarnaast zijn ze op een circulaire wijze te kweken. In de huidig toegepaste techniek is het nog niet mogelijk gebleken om de eiwitten uit algen te kunnen isoleren. Daardoor zijn algen enkel beschikbaar als veevoer of algenpoeder.

Met behulp van de door de overheid beschikbaar gestelde MIT subsidie, hebben wij onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en haalbaarheid om een ander type alg te gebruiken. In combinatie met nieuwe technieken is het mogelijk gebleken om de eiwitten te isoleren uit de algen. Het voordeel van deze eiwitten, is dat ze als ruwe eiwit beschikbaar zijn en ingezet kunnen worden binnen de voedselketen en chemische industrie.

Op dit moment zijn wij, met behulp van de door de overheid beschikbaar gestelde VIA subsidie, bezig met het ‘proof of concept’ van de door ons bedachte techniek. Hierna gaan we een pilotplant bouwen om verder te testen en de eerste productie te realiseren.

De techniek in het kort:

  • Gecontroleerde algen kweek op heterotrofe manier, gevoed met suikers (steriele kweek)
  • Openbreken van de celstructuur, waardoor de voedingsstoffen van de algen beschikbaar worden
  • Raffineren eiwitten, lipiden, paramylon en geschikt maken voor opdrachtgevers

Meer weten? Neem dan contact met ons op via info@redworx-engineering.com.